magazin online muzica | livingmusic muzica de colectie
0 Coşul tău
Încă nu ai adaugat produse în coş.

Audiophile

Publicat la 16.01.2013

Dragi prieteni, iubitori ai muzicii,

Living Music team isi permite sa va informeze asupra unor  formate CD si vinyl apartinand universului audiophil, existent pe piata muzicii internationale si bineinteles pe siteul livingmusic.ro si magazinul retail din Brasov. Dorim pe aceasta cale sa abordam acest subiect pentru clientii nostrii, care abia acum patrund in lumea audiophiliei. Este de mentionat faptul ca produsele din categoria audiophile sunt mult mai scumpe decat cele standard, din motive obiective: procesul technologic costisitor, de ultima generatie, materialele folosite de inalta calitate. Produsele audiophile pot fi considerate si o investitie materiala pe termen lung deoarece tirajul lor este foarte limitat. Ele epuizandu-se foarte repede, iar reeditarea lor ramanad la latitudinea producatorului. Un disc audiophil devenind un collectors item. In continuare ne vom referi pe rand la doua formate:

 1. CD Audio; el putand exista sub mai multe formate:
 •  = Super High Material CD. Acest format de inalta definitie foloseste un material special plastic policarbonat, dezvoltat de JVC si Universal Music Japan, materialul din care se confectioneaza CDurile in acest sistem fiind mai pur, astfel incat acesta permite ca raza laser sa penetreze mai usor iar informatia obtinuta devenind astfel mai completa. 

 • Universal Music Japan finally brings out their new product, Platinum SHM-CD. Platinum SHM-CD is the ultimate compact disc utilizing the platinum in place of the aluminum to form the reflective coating in addition to the proven SHM-CD technology. Platinum SHM-CD is fully compatible with standard CD players. However, it will not play on CD players that are not compatible with CD-R (Compact Disc-Recordable) discs. For the first lineup, they bring albums from popular artists The Rolling Stones, The Who, Derek & The Dominos, The Allman Brothers Band, Queen, Steely Dan, Dire Straits, Stevie Wonder, and Marvin Gaye. Let's make sure how the new sound works with your own ears! 
                                                                                  
 •  Acest format aplicat pe CDul Audio normal a fost fabricat de Sony Music Entertainment Japan in 2008. Denumirea lui provine de la procesul similar de fabricare a Blu-ray discurilor video. In locul traditionalei unde laser infrarosii, de aceasta data unda laser este albastra folosita la inregistrarea CDurilor master. Aceasta unda creeaza modele mult mai precise pe disc, reducand astfel distorsiunile in procesul de citire.
 •  La 28 septembrie 2012, Sony Music Entertainment Japan introduce pe piata formatul Blu-spec 2, imbunatatind astfel performantele sistemului Blue-spec CD. De aceasta data se folosesc angrenaje mult mai sofisticate de presare a CDurilor. Master discul fiind confectionat dintr-un material mai moale de tipul silicone waffer folosit la manufacturarea chipurilor, iar layerul pe care se va copia informatia foloseste procesul denumit de Sony "Phase Transition Mastering".
 •  = High Definition Compatible Digital. Produs de Microsoft. CDurile sub aceasta titulatura beneficiaza de o dinamica mult mai mare a sunetului fata de CDurile standard (Red-Book). Primul CD in format HDCD s-a realizat in 1995 de Pacific Microsonics.
 •  = eXtended Resolution Compact Disc. Se refera la procesul de mastering si de fabricare a CDurilor Red-book. Rezultatul: o rezolutie crescuta a sunetului, informatia muzicala fiind codificata la 16 biti si 44.1 KHz. Prin aceast sistem, JVC Japan foloseste technologia K2 de transfer analog - digital cu cele mai mici pierderi. De mentionat folosirea rubidium clockului extrem de precis, toate CDurile fiind copiate de pe o matrita din sticla. XRCD2 si XRCD24 fiind versiuni imbunatatite pe 20 si 24 de biti.
 • Este un proces technologic de masterizare a CDurilor audio dezvoltata de JVC Music, prin care informatia muzicala este codificata in sistem 24bit si 100KHz. Chiar daca produsul finit reproduce sunetul la 16 biti si 44.1 KHz.
 •  Format Super Audio CD care foloseste layer pentru reproducerea Super Audio CDului pur si un alt layer pentru redarea sunetului normal - CD audio (redbook). Aceasta insemnand ca acest format poate fi folosit pe ambele tipuri de playere SACD player sau CD player normal.

 • Acest format compatibil doar pe playerele dedicate SACD.


 •  Gold CD.  Pulberea folosita la impregnarea CDului de aceasta data este aurul de 24Karate in locul aluminiului standard. Rezultatul: longevitate crescuta a CDului, sunetul fiind mai cald si mai natural. 

Formatele de stocare a sunetului mai sus prezentate sunt doar cateva modele din cele existente pe piata, ele imbunatatindu-se permanent. De asemenea mentionam ca oricare din aceste formate sunt compatibile cu CD playerele standard existente (cu exceptia SACD pur). 
Un alt aspect important pentru colectionari care trebuieste clarificat se refera la aspectul grafic de prezentare a acestor editii limitate, adica copertile discului. Se pot distinge urmatoarele modele:
 • Paper Sleeve Japan-cele mai fidele reproduceri ale formatelor originale pe vinyl, respectand toate detaliile de la acea vreme, postere, stickere, inscriptii incluse. Cartonul folosit la confectionarea copertilor fiind de cea mai buna calitate, iar culorile cat mai aproape de original. Ele fiind insotite de un Obi-stripe inscriptionate cu caractere japoneze. Aceste produse fiind cele mai valoroase, adevarate bijuterii pentru colectionari. Sunt editii extrem de limitate.
 • Cardboard sleeve-Minivinyl replica: sinonime cu papersleeve.
 • Digipack - carcasa Cdului de carton
 • Digibook - intalnite mai ales la CDurile MFSL
2.  Vinilul,  sinonim - LP, Album, Record
 
Generatia anilor '50-'80 sunt familiarizati cu acest format. Mai multe aspecte trebuiesc precizate:
 Viteza de rotatie: format 33rpm este formatul clasic 
       formatul de 45 rpm este format audiophil
 Greutatea: format 125 g - format standard  
                    format 140, 180, 200 grame formatul audiofil
 Half speed reprezinta viteza de inscriptionare a discului se refera la discurile audiophile in care santurile inscriptionate sunt mai largi, mai adanci, citirea fiind mai fidela.
  Materialul din care este confectionat vinilul: pure virgin material pentru audiophil
   clear virgin material - folosit in japonia, tot pentru discurile audiophile.

Mai dorim sa aducem in discutie un aspect foarte important. Discurile actuale, o parte din ele folosesc ca sursa de sunet formatul digital spre deosebire de adevaratele viniluri pure analog care folosesc ca sursa mult ravnitele benzi analog master tapes.Ele fiind din ce in ce mai greu de achizitionat datorita trecerii timpului. Un vinil presat actualmente de pe benzile analog master originale este mult mai valoros prin calitatea sunetului decat cele care folosesc ca sursa masterul digital. Iata cateva firme audiophile care editeaza de pe benzile master analog:
MFSL-(Mobile Fidelity Sound Laboratorium), Analogue Productions, Friday Music, Sundazed, AcousTech, Quality Record Pressing, Speakers Corner, Music on Vinyl, etc.
Noi va dorim auditie placuta, sa va bucurati de calitatea deosebita a acestor produse audiophile, pe care le puteti achizitiona de pe livingmusic.ro sau magazinul retail din Brasov.


Cu prietenie, Living Music team Brasov 
muzica pentru cunoscatori - Muzica de colectie Audiophile
muzica pentru cunoscatori - Muzica de colectie Audiophile
muzica pentru cunoscatori - Muzica de colectie Audiophile